Scroll to top

Top


Jawatan Kosong Kerajaan & Swasta April 2018Jawatan Kosong Kerajaan & Swasta Jun 2018. Kami telah senaraikan jawatan mengikut bulan bagi memudahkan pencari kerja menyemak jawatan kosong yang ditawarkan. Sila LIKE & SHARE dengan rakan-rakan anda jika info kerja kosong 2018/2019 kami bermanfaat. Semoga kita semua mendapat pekerjaan. Terima kasih


Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)

Info Majikan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, Jabatan Perdana Menteri akan berperanan sebagai agensi pusat dalam perancangan pengurusan Hal Ehwal Islam dan pembangunan ummah.

Islam merupakan agama rasmi yang termaktub di dalam Perlembagaan Persekutuan dalam perkara 3 (1) yang menyatakan bahawa “Islam adalah agama bagi Persekutuan, tetapi agama-agama lain boleh diamalkan dengan aman dan damai di mana-mana bahagian Persekutuan.” Penubuhan Jakim bermula dengan Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia (MKI) pada tahun 1968 yang mana penubuhannya telah dipersetujui oleh Majlis Raja-Raja.

Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)

Logo Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)

Pada tahun 1974 pula, Urus Setia MKI telah dinaikkan tarafnya kepada sebuah Bahagian Agama di Jabatan Perdana Menteri dan diberi nama Bahagian Hal Ehwal Islam (BAHEIS). Selaras dengan perkembangan negara dan keperluan masyarakat Islam semasa, Bahagian Hal Ehwal Islam ( BAHEIS ) ini telah disusun semula. Maka pada 2 Oktober 1996, Mesyuarat Jemaah Menteri telah bersetuju dengan perakuan supaya BAHEIS, Jabatan Perdana Menteri dinaikkan taraf menjadi sebuah Jabatan berkuatkuasa 1 Januari 1997 dengan nama Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

Penubuhan Jakim dilihat sebagai salah satu platform di dalam memenuhi keperluan masyarakat Islam seiring dengan perkembangan dan pembangunan negara yang menjadikan Islam sebagai agama rasmi. Transformasi yang dibentuk oleh Jakim adalah seiring dengan visi, misi, moto, objektif dan fungsi jabatan ini sebagai peneraju dalam membina ketamadunan ummah yang unggul.

Bagi memantapkan pengurusan dan menghasilkan gerak kerja yang lebih efisyen, Jakim dibahagikan kepada 4 sektor utama iaitu Sektor Dasar, Sektor Pembangunan Insan, Sektor Pengurusan dan Sektor Di Bawah Pejabat Ketua Pengarah. Sektor-sektor ini telah membentuk 22 bahagian dan kesemuanya yang bernaung di bawah Jakim berbanding penubuhan awalnya hanya mempunyai 14 bahagian.

Bahagian-Bahagian di bawah Sektor Dasar adalah Bahagian Perancangan Dan Penyelidikan, Bahagian Kemajuan Islam, Bahagian Perhubungan, Bahagian Pengurusan Fatwa, Bahagian Penyelarasan Undang-Undang. Bahagian-bahagian di bawah Sektor Pembangunan Insan dibahagikan kepada Bahagian Dakwah, Bahagian Pembangunan Insan, Bahagian Keluarga, Sosial Dan Komuniti, Bahagian Penerbitan Dan Bahagian Media

Laman Web Rasmi Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) http://www.islam.gov.my/

Senarai Jawatan Kosong Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)